KAAS
Kaas van de melk van onze melkkoeien. De melk voor de kaas wordt gethermiseerd. Bij thermiseren ondergaat de melk een korte warmtebehandeling, de melk wordt ongeveer 20 seconden verwarmd op 65 graden. Onze kaas is dus niet rauwmelks en ook niet gepasteuriseerd. Om van melk kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Voor het stremmen van de kaas wordt een microbieel (vegetarisch) stremsel gebruikt.
Een deel van de kaas krijgt een gewone coating (zonder natamycine) en een deel krijgt natuurkorst. Een gewone coating bevat plastic, natuurkorstkaas niet en de korst mag daarom bij het GFT. Natuurkorstkaas vormt de korst door natuurlijke micro-organismen. Dus geen plastic, waardoor de kaas anders rijpt en totaal anders smaakt.
De kaas wordt gemaakt in de kleinschalige kaasmakerij van Hollandsche Meesters in Rhenen.
Koop je kaas bij ons, neem een katoenen zak/doek of (bijen)wasdoek mee naar de winkel. Thuis stop je de kaas in een kaasdoos, of je neemt je kaasdoos gelijk mee. Het oude kaaspapier kun je eventueel ook meerdere keren gebruiken.
Bewaar de kaas in het warmste gedeelte van de koelkast. Dit is de onderste lade, hoe kouder de kaas wordt, hoe meer kaas op uitdrogen. Wil je kaas gaan eten? Het lekkerste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.